Information om området

Mahmutlar är från början ett jordbruksområde men har med den ökande turismen fått ett utökat utbud av restauranger och affärer. Vartefter det byggs hotell och lägenheter i Mahmutlar så arbetar fler och fler inom turistnäringen. Mahmutlar är omgivet av ett pittoreskt landskap med Taurus bergen som fond och långsträckta stränder vid Medelhavskusten framför sig. I Mahmutlar bor det drygt 30000 bofasta invånare, men den siffran ökar till drygt 60000 under högsäsong då fler turister anländer.

Mahmutlar är trots allt fortfarande, trots den ökande turismen, lite av ett jordbruksområde. Detta märks på de omgivande plantagerna där man odlar bananer, apelsiner, citroner, mm. Det är en upplevelse att gå på de smala stigarna längs med dessa odlingar och insupa dofterna.

Mahmutlar har en lång huvudgata, Barbaros gatan, som är kantat med restauranger, pubar och affärer. Varje tisdag hålls en gatumarknad på gatan bredvid vår lägenhet. Marknaden sträcker sig hela gatan upp och delar sig sedan åt både höger och vänster i korsningen. På marknaden säljs frukter och grönsaker bredvid kläder och souvenirer. Man bör pruta på allt utom grönsaker och frukt. Det går att få ned priset till ungefär halva utgångspriset om man är van att pruta.

Varje lördag hålls dessutom ytterligare en marknad på marknadsplatsen mitt i stan. Den marknaden är mer koncentrerad till grönsaker och frukt men givetvis finns det även annat att köpa. Eftersom söndagen är den dag då man i Turkiet satsar på en fin och påkostad familjemiddag passar lördagsmarknaden utmärkt att göra sina inköp på.

Strandpromenaden som löper längs med stranden ända in till Alanya är ett populärt gång och cykelstråk. Strandpromenaden fixas just i detta nu till i Mahmutlar området och håller på att bli härlig, med stenlagd gångväg kantad med palmer och buskar. Här och var har bänkar satts ut i små "parkområden" längs med strandpromenaden. Vill man vara aktiv är det en perfekt plats att cykla eller springa på då man har stranden och havet bara ett par meter ifrån och utsikt över Taurus bergen på andra sidan.

Här finns en länk till 360graders panormabilder från Mahmutlar.

 

ATT TA SIG HIT

Enklast tar du dig hit genom att flyga till den nyligen öppnade flygplatsen i den närbelägna orten Gazipasa. Det bolag som flyger hit året runt är Pegasus Airlines. Reser man med Pegasus så får man byta i Istanbul och resan tar inklusive bytet ca 6,5 h.

Transporten från flygplatsen bokar du förslagsvis genom Mahmutlar transfer. De möter dig på flygplatsen och transporten tar sedan ca 30 minuter till Mahmutlar. På deras hemsida finns bra information om vad det kostar, men en resa i privat fordon med chaufför kostar 30 Euro för 1-4 personer. Man kan även boka transport med deras Shuttle och då kostar det 10 Euro/person.

Om du vill boka transfer med Mahmutlar Transfer behöver du uppge lägenhetskomplexet: Alanya Beach Resort, B blok, Mahmutlar.

STRÄNDERNA

Stränderna i hela Alanya området sträcker sig ca 35 km längs med kusten på båda sidor om Alanyaklippan och har olika karaktär. Stranden i Mahmutlar består av något grovkornig sand och vid vattenbrynet är den uppblandad till stora delar med flata klippblock/sten. Havsbottnen här består av sand blandat med stenbotten. Detta gör att vattnet vid Mahmutlar för det mesta är klart och härligt att simma i. Det kan på vissa ställen var lite besvärligt/halt att ta sig ned i vattnet. Även om snorklingen givetvis inte kan mäta sig med världens mest populära snorklingsvatten, så är vattnet och bottnen utanför stranden ganska dramatiskt och jag räknade till i alla fall 10 olika sorters fiskar i olika färger och storlekar då jag snorklade sist.

Längs med stranden finns det under högsäsong uthyrning av många sorters vattenaktiviteter, såsom vattenscotrar, parasailing, bananbåtar, mm.

De små strandrestauranger som ligger utspridda längs med stranden lånar ut solstolar och parasoller gratis om du bara köper en dricka eller två i baren. Det finns även gott om utrymme för de som bara vill sola på sin handduk.

Vill man inte sola och bada just vid Mahmutlar kan man ta sig längs med strandpromenaden västerut ända in till Alanya. Stranden och strandbarerna finns hela tiden bredvid dig.

Ca 1,5 km Öster ut ligger den lilla orten Kargicak med en härlig strand vi upptäckt. Den heter Family Beach och är ganska liten med endast ca 20 solsängar/parasoller. Den enkla, men rena, restaurangen erbjuder dricka i form av läsk/öl samt enklare rätter för en god lunch. Hit tar du dig enklast med våra cyklar (tar ca 10 min) eller med Dolmusbussen som du stoppar nere på vägen vid stranden (stå på vägsidan som är närmast vattnet). Bussen kostar 1 Lira och du ska gå av vid Kargicak.

ALANYA STAD

Alanya är en av de mest populäta turistorterna i Turkiet och även en av de mest populära runt medelhavet. Detta beror mycket på atmosfären och det stora utbudet av restauranger och klubbar blandat med det vänliga bemötandet från befolkningen och närheten till stränderna. Mest besökt är nog Alanyaklippan och borgen på toppen av den. Alanya klippan ser du från flera mils håll på båda sidor om Alanya

GROTTORNA

På båda sidor om Alanya-klippan finns det havsgrottor. De mest populära att besöka är Korsanlar (Pirat grottan), Asiklar (Kärleks grottan) och Fosforlu (Fosfor grottan). Enligt sägnen så använde pirater förr i tiden dessa grottor för att gömma sitt stöldgods.

Den mest intressanta grottan är kanske Fosforlu då solens infallande strålar studsar mot grottans stenväggar och gör att ett ständigt föränderligt stroboskop av ljus reflekteras och färgar vattnet i grottan i regnbågens alla färger.

Det är inga problem att boka en båttur i Alanyas hamn för den korta färden till grottorna. Om man bokar med en liten båt kan man själv bestämma hur länge man vill stanna, till skillnad mot om man bokar med någon av de större guidade turerna.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)